Är halm ett bra foder till hästar?

Att grovfoder är livsviktigt för både tarmhälsan och den mentala hälsan hos våra hästar, det vet de allra flesta. Ättiden, det vill säga den tid som hästen tillbringar varje dygn med att äta, behöver vara minst 12 timmar per dygn för att inte risken för stress, beteendeproblem och kolik ska öka. Även magen och tarmarna behöver ett i princip konstant flöde av fiberrik och relativt energifattig föda, så som gräset på stäppen för den ursprungliga hästen. Idag är dock många av våra hobbyhästar överviktiga och skulle må bra av mindre energi. Den ekvationen – att erbjuda tillräcklig ättid och samtidigt minska på energiintaget – kan vara ganska knepig. Många ger halm som en större eller mindre andel av grovfodergivan. Halm är ofta lägre i energi än hö och har dessutom ett högt fiberinnehåll vilket gör att det tar längre tid, ibland dubbelt så lång tid, att tugga som hö. Det gör halm till ett ganska bra alternativ om man vill ”späda ut” grovfodergivan och öka ättiden.

Det finns dock ett par saker som man behöver tänka på när det gäller halm. För det första så är halm ofta energifattigt, men inte alltid, och det innehåller dessutom socker. För en häst som är sockerkänslig eller överviktig är det därför viktigt att halmen analyseras, precis som höet, och att man räknar med halmen i foderstaten, så att hästen inte riskerar att få för mycket energi och/eller socker. Dessutom innehåller det minimalt med protein och andra näringsämnen, så det är ett mycket dåligt alternativ som enda grovfoder.

Alla hästar tycker inte ens att halm är speciellt smakligt, men en del gillar det och vissa äter det lika fort som de äter hö eller hösilage. Detta kan vara en orsak till att de får kolik / förstoppning av halm, eftersom halmen innehåller mer svårsmälta fibrer än höet så kan det leda till förstoppning när grovtarmen får ta emot så mycket fibrer / bulkmaterial på en kort tid. Genom att klocka hästen när den äter så får man en uppfattning om hur snabbt den äter. Ett kilo halm brukar ta 45-60 minuter för hästar att äta, om det går mycket fortare än så, så kanske det kan vara idé att vara mer restriktiv med halmen, särskilt om hästen också är lite dålig på att dricka eller har haft kolik / förstoppning innan.

Här är några punkter att tänka på när det gäller halm:

 • Halm bör behandlas som ett foder och allra helst analyseras, räknas in i foderstaten och tillvänjas långsamt.
 • Halm innehåller energi och socker, det är inte 100% säkert att ge fri tillgång till en häst som är insulinresistent om man inte analyserar halmen.
 • Halm i ett slowfeed-nät eller dubbla/trippla hönät kan vara ett alternativ om hästen äter halmen lite för fort, eller har ett lägre energibehov.
 • Som med andra foder gäller det att vänja in hästen långsamt. Hästen behöver lika lång tid att vänja in sig på halm som med andra grovfoder, och därför behöver halmen introduceras över 3-4 veckor.
 • Halm innehåller som sagt energi men minimalt med protein, och mycket lite vitaminer, mineraler osv. Därför är det inte lämpligt att ersätta högivan med halm, utan halmen ska ses som ett tillskott som kan ges om ättiden behöver ökas på.

Det bästa är alltid att tillgodose hästens näringsbehov och mentala behov (ättid) med ett bra hö eller hösilage. Höet eller hösilaget bör ha den näringsmässiga statusen att det ska vara möjligt att tillgodose hästens näringsbehov utan att över- eller underskrida dessa, och ändå ge hästen möjlighet att äta under minst halva dygnet. Tiden som hästen tillbringar med tillgång till gräs att plocka med kan räknas in i denna ättid eftersom det tillfredställer tuggbehovet även då gräsets näringsmässiga kvalitet är låg.

Vad gäller när man strör med halm då? Det är såklart viktigt att halmen är av foderkvalitet även om hästen inte äter av den. En sak man dock är rätt säker på är att hästar äter av sin bädd om det inte finns grovfoder till hands. Därför kan det vara bra att ha lite extra koll på sin häst på halmbädd – verkar det försvinna väldigt mycket, har hästen förstoppning ibland eller är den sockerkänslig? En häst som får sitt grovfoderbehov täckt av hö eller hösilage är förmodligen mindre hungrig och då kanske mindre benägen att sätta i sig halva bädden under natten. Det är bra för hästar att ha något att plocka med och de flesta hästar gör just det, plockar med halmen snarare än har den som främsta grovfoderkälla, men eftersom hästar är individer så gäller det att ta reda på hur just min häst äter sin halm och hur den mår av detta.

4 thoughts on “Är halm ett bra foder till hästar?

 1. Linnéa

  Det är verkligen inte lätt att följa rekommendationen att höet ska vara av sådan kvalitet att det ger hästen ättid halva dygnet.

  Små lättfödda hästar tuggar nästan lika fort som stora hästar. Ättiden är kanske max en halvtimme per kg foder?
  Säg en ponny som ska ha 5 kg hö som grovfoder. Den får då en ättid på 2,5 h.
  Visst, halm i nät osv men som ni skriver innehåller även halmnen energi och ska då kvittas mot mindre hö. Väg in att de flesta hästar lär sig äta allt fortare genom näten..
  Det verkar som att rekommendationerna om långa ättider leder till att många lättfödda hästar blir överviktiga, om rekommendationerna kring ättid följs.

  1. vetamernu Post author

   Hej Linnéa,

   Jag håller med om att det kan vara väldigt knepigt när man har en liten, lättfödd häst. Det finns en del knep som dubbla hönät och dylikt för att förlänga ättiden men som du säger är det svårt att komma upp i tolv timmar bara genom att ge den mängd hö som uppfyller energibehovet.

   Viktigt dock att komma ihåg att tiden i hage räknas in i ättiden (såvida hagen inte är fullständigt kal men det är kanske inte så vanligt). Har man hästen ute 8 timmar per dag så har man redan där kommit upp i en bra tid, om man sen räknar med de 2,5 timmarna att äta hö. 12 timmar anses vara optimalt men man brukar säga att man inte ska understiga 8 timmar, det är absolut minimum.

   Det man enkelt kan göra är att ta tiden på sin häst hur fort de faktiskt äter ett kilo av olika foder, då det är väldigt individuellt. Kanske upptäcker man att ättiden inklusive tiden i hage är fullt tillräcklig.

   Det som händer om hästen inte får tillräcklig ättid och tillräckligt bra fördelning över dygnet (lika viktigt, eftersom de inte ska stå på tom mage), är att de löper mycket större risk för kolik, magsår och problem kopplat till stress och beteende. Olika typer av fellägen, gaskolik, förstoppningar etc. kan ofta kopplas till utfodring, och dessa åkommor är både vanliga, smärtsamma (för hästen) och kostsamma (för ägaren). Det kan därför vara all idé att faktiskt göra det man kan för att undvika detta. Har man ett foder som man är osäker på hur mycket det är ok att ge av, så kan man alltid vända sig till en oberoende foderrådgivare.

   Sen tycker jag också att vi som hästägare behöver bli duktigare på att ställa krav på grovfoderleverantörerna. Att vi ber att få se analysen innan vi köper och avböjer om det inte passar våra hästar. Det är allt för många som köper ett hö, får ta en analys själv, får katastrofala värden vad gäller tex socker och protein, men har köpt ett ton och får vackert använda det, och får klippa och klistra i foderstaten med diverse tillskottsfoder för att få det att gå ihop. Det är synd; ett bra hö ska kunna täcka in hästens behov, det borde vara ett minimikriterium när man säljer grovfoder till hästägare.

 2. Maria

  Hej, har läst med intresse eftersom min häst står delvis på halm och har ont i magen, där grovtarmen sitter. Hästen går på lösdrift med fri tillgång på hö, som ibland byts ut mot halm. Under tiden med halmbal får hästen inget hö. Ligghallen är strödd med halm. Kan bytena höbal / halmbal orsaka tarmproblemen?

  1. vetamernu Post author

   Hej, nu ser jag att det är länge sedan du skrev detta så jag hoppas att du fått hjälp med din häst, men jag skulle säga spontant att det nog inte är så bra för magen att hoppa så mellan så olika foder. /Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.