Fråga om foder – om proteinöverskott

Jag fick en fråga om ifall det är något man bör tänka på om man har ett grovfoder med mycket högre proteininnehåll än vad som motsvarar hästens behov. Läs svaret här:

För det första så beror det på vad är det för häst man har? En växande unghäst kan få tillväxtproblem vid överutfodring av energi och/eller protein. Om det är en vuxen häst, som har eller har haft njurproblem så kan det vara skadligt för njurarna. Friska, färdigvuxna hästar brukar dock tolerera ett överskott av protein bra, om det är protein från grovfoder. Det som händer är att de aminosyror (som är de molekyler som tillsammans bygger upp ett protein) som inte används, bryts ner, och ena delen kan användas som energi av kroppen medan den andra delen omvandlas till kväve och kissas ut. Detta kan göra att hästens vätskebehov ökar (de kissar mer, alltså behöver de dricka mer), och det kan även göra att bädden blir mer förorenad (mer ammoniak bildas) vilket kan vara skadligt för hästarnas luftrör. Om ens häst står inne mycket och man märker att hästen börjar kissa mer / kisset börjar lukta mer ammoniak så bör man försöka förebygga dålig inomhusmiljö och hovproblem genom att mocka ut oftare och vädra mycket. Står hästen på lösdrift så är det såklart bättre ur den aspekten.

Om det är flera i stallet som använder samma grovfoder, så ställer det ännu högre krav på en god inomhusmiljö eftersom det kommer bli mer förorenat. Tänk också som sagt på att hästarna måste ha tillräckligt med vatten; häng gärna in hinkar även om hästarna har vattenkopp då de inte alltid dricker ordentligt ur vattenkopp. Så länge luften hålls bra och bädden hålls ren så är det inte farligt för en frisk, vuxen häst att få ett överskott av protein, förutsatt att det proteinet kommer från grovfoder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.